
Beery Christmas Jour 8 : La Virgen Rauchbier
La Virgen, de brouwerij in het hart van Madrid
Midden in het centrum van de Spaanse hoofdstad bevindt zich de brouwerij La Virgen, die alle voorbijgangers in de zomer tevreden stelt met verfrissende pilsjes en in de winter met rijkere en sterkere bieren. Voordat La Virgen de harten van alle spanjaarden veroverden, was het een project van drie bier liefhebbende vrienden: Ana, César en Jaime. Aanvankelijk leken zij niet voorbestemd voor de wereld van het bier, vooral omdat ze elkaar ontmoetten in een reclamebureau in San Francisco.
Hoewel het idee vanaf 2009 geleidelijk vorm kreeg in hun gedachten, was het pas het jaar daarop, in 2010, dat ze Amerika verlieten voor Madrid. Vanaf dat moment gaat het lopen volgt alles elkaar heel snel op, want in slechts één jaar tijd zullen ze hun brouwerij en hun eerste brewpub oprichten! Datzelfde jaar, 2011, brachten ze ook hun eerste brouwsel uit, een blond, moutig en dorstlessend bier met een laag alcoholgehalte.
In 2012 openden ze de eerste fabriek van maar liefst 1.000 liter en twee jaar later produceren ze meer dan 200.000 liter bier. Dit begon wat teveel te worden, vandaar de belangstelling om het jaar daarop in 2015 te verhuizen naar een fabriek die meer dan een miljoen liter kan produceren. Natuurlijk hebben de Spanjaarden dorst, maar om een miljoen liter te verkopen, moet je nog verder gaan! Daardoor worden de bieren van La Virgen op grotere schaal geëxporteerd en nadert de productie de 4 miljoen liter per jaar. Vandaag heeft La Virgen een team van meer dan 50 mensen die samenwerken om goed ambachtelijk bier over de hele wereld te verspreiden. Voor onze tiende editie van de Bierige Kerst adventskalender heeft de Spaanse brouwerij La Virgen een Rauchbier samengesteld dat je niet snel zult vergeten!
Rauchbier proeverij door La Virgen
Pas op, als u nog nooit een gerookt bier van de beroemde Rauchbier-stijl hebt geproefd, staat u een schok te wachten! Gerookt bier dankt zijn bijzondere karakter aan de mouten, die meestal met beukenhout worden gerookt. Het is een beetje verwarrend in het begin. Laten we ervoor gaan! Het Rauchbier van La Virgen is een gerookt, moutig en licht zoet blond bier. Terwijl Rauchbier gewoonlijk een Dunkel of Märzen als basis heeft, wordt hier Maibock gebruikt, een bleek bier van lage gisting, waardoor het gemakkelijker te drinken is.
Wanneer het in een glas wordt geschonken, heeft het een lichte amber kleur met oranje accenten, overgoten met een fijne witte schuimkraag. In de neus zijn er rokerige en houtachtige aroma's waarin we de zoetheid vinden van zoete karamelmout, bittere amandel, hazelnoot, geroosterde kastanje of een hint van kruiden waaronder kaneel en vanille. Deze noten doen je denken aan sterke dranken zoals een goede oude rum. In de mond is de aanzet licht van textuur maar krachtig in aroma. Uiterst fris en "drinkbaar" zoals de Amerikanen zeggen, het is licht en de mout blijft op de tong liggen, slok na slok, met veel zoetheid.
De mix van mouten onthult kandij, rapadura suiker, donkere honing, melasse, en zelfs een vleugje zoethout op de afdronk, die het rokerige aroma ondersteunt dat gedurende de hele afdronk aanwezig is. De suiker zorgt voor een zijdeachtige, licht nootachtige/praliné afwerking, waarin de rokerige sensatie blijft hangen. Tijdens het proeven zullen sommigen een vleugje fruitigheid kunnen ontdekken, zoals kersen in brandewijn of kirsch, maar zonder de kracht van alcohol.
Over het geheel genomen is dit een heel gemakkelijk bier om van te genieten, met een mooie rokerige noot. De mout biedt tegenwicht en geeft steun en body aan het bier. De afdronk is rond en rokerig, maar nog steeds verfrissend, en moet worden genoten bij een temperatuur van 8°C. Het past heel goed bij een black forest of een cheesecake voor liefhebbers van gebak. Gruyèrekaas, een hamburger met barbecuesaus of gebraden kip voor wie van hartig houdt.
ALCOHOLMISBRUIK IS GEVAARLIJK VOOR JE GEZONDHEID, CONSUMEER MET MATE.