28/01/20214 minuten leestijd

8 weetjes over alcoholvrij bier!

Alcoholvrij bier is een hit. Al jaren neemt de verkoop en consumptie van alcoholvrije bieren toe met grote sprongen. Het wordt op vele manieren deel van ons leven en onze gewoonten. Neem bijvoorbeeld de feestdagen. Na de overdaad van eten en drinken in december gooien we het roer om door in het nieuwe jaar geen druppel alcohol te nemen! Steeds meer mensen doen aan “Dry January”, de Britse trend om het nieuw jaar verantwoord te beginnen! Deze gewoonte is in 2013 begonnen en komt neer op het vermijden van alcohol gedurende de hele eerste maand van het jaar. In zo’n maand is alcoholvrij bier een fantastisch alternatief! En voor de rest van het jaar? Uit cijfers blijkt dat deelnemers aan Dry January ook in de rest van jet jaar, augustus bijvoorbeeld, minder alcohol drinken. 

8 feiten over alcoholvrij bier 

Alcoholvrij bier met een alcoholgehalte tussen 0,0% en 1,2% wordt steeds populairder. Dankzij het lage alcoholgehalte biedt deze biersoort een alternatief voor mensen die op zoek zijn naar alcoholvrije drank. Pils, Lager of Tarwebier; er zijn tegenwoordig alcoholvrije bieren in alle stijlen van brouwerijen over de hele wereld. Maar dat is niet alles, ze hebben ook vele andere kwaliteiten. Lees verder over de 8 feiten rondom alcoholvrij bier!

1. Volle smaak

Misschien ben je bang dat alcoholvrij bier te weinig smaak heeft vanwege het lage percentage alcohol. Maar dat is tegenwoordig toch echt niet meer het geval. Een alcoholvrij biertje is doorgaans even goed van smaak als een biertje mét. Geloof ons echter niet, probeer zelf eens een van onze alcoholvrije bieren. Ontdek bijvoorbeeld de hoppige aroma's van Brewdog Nanny State en laat je verrassen door de mout-, hop- en tropische fruittonen.

2. Gezond

Alcoholvrij bier bevat niet alleen weinig alcohol en calorieën, maar is ook isotoon. Dit betekent dat het net als sportdranken, voedzaam en energiek is. Bovendien bevat het geen natriumnitraat of aspartaam, maar alleen de vier basisingrediënten van bier: water, mout, hop en gist. Tot slot zijn alcoholvrije bieren ook een bron van antioxidanten en magnesium.

3. Toenemende keuze

Lange tijd had Duitsland het monopolie op alcoholvrij bier, maar dit type bier heeft nu de rest van de brouwwereld veroverd. Zoals al gezegd, tegenwoordig vind je alcoholvrije bieren in alle stijlen en soorten. Alcoholvrij bier beperkt zich niet langer tot lichte stijlen zoals Pilsners, Lagers of Pale Ales, er zijn ook volle Stouts, bittere IPA's of zelfs wild Sours te vinden zonder alcohol.

4. Alcoholvrij bier versus Alcoholarm bier

Officieel wordt in Nederland een bier met een alcoholgehalte tussen 0,1% beschouwd als alcoholvrij. Al het bier dat meer bevat, tot aan 1,2% is alcoholarm bier. In andere landen is een hoger percentage alcohol toegestaan in alcoholvrij bier. In Duitsland, België en Oostenrijk varieert het tussen 0% en 0,5%, terwijl in Frankrijk, Italië en Spanje dat tot aan 1,2% is. In Nederland heet datzelfde bier dus alcoholarm.

5. Verschillende brouwtechnieken

Er bestaan twee technieken om het alcoholgehalte van een bier tijdens het brouwen te verlagen. De eerste is om de gisting van het bier te controleren. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Deze eerste techniek laat echter niet toe dat de smaken zich volledig ontwikkelen. Want wat doen de brouwers om de gisting te beperken? 

Ze kunnen het bier afkoelen zodat de gisting stopt, of minder suiker toe te laten in het wort (dus ook minder gisting). 

De tweede methode wordt tegenwoordig meer gebruikt door brouwerijen. Het bier wordt volledig gegist en pas daarna wordt de alcohol verwijderd door vacuümverdamping (het bier wordt korte tijd op hoge temperatuur gekookt), osmose of dialyse. Op die manier gaat er niets van de smaak verloren. 

6. Groeiende markt 

Hoewel alcoholvrij bier in het Engeland slechts 0,5% van de biermarkt uitmaakt, is het in Spanje goed voor meer dan 10% van de nationale biermarkt. Ook in Nederland gaat het die kant op met de verkoop van bijna 1 alcoholvrij bier op de 10.  Meer en meer grote brouwerijen zoals Budweiser, Heineken en Guinness investeren in alcoholvrij bier. Met de expansie van de Duitse brouwerijen op de Europese markt, kunnen we verwachten steeds meer biersoorten in onze bierkelders te vinden.

Bij Hopt dragen we bij aan “Dry January” met het aanbod van ons megapakket van 24 alcoholvrije bieren! Een uniek en onweerstaanbaar pakket van de beste alcoholvrije bieren.

7.  Minder alcoholconsumptie

In Engeland namen vorig jaar bijna vier miljoen mensen deel aan Dry January, dus circa 7% van de hele bevolking. In Amerika wordt dat aantal geschat op maar liefst 10%. In Nederland zouden 100.000 mensen hebben deelgenomen in 2019, cijfers over 2020 hebben we op dit moment niet gezien. In België zou zelfs 20% meedoen aan de "Tournée Minerale” zoals deze drinkpauze van een maand daar heet. Zoals gezegd, als je hieraan met succes meedoet, blijf je volgens de statistieken het hele jaar door eerder naar een alcoholvrij bier grijpen dan naar alcohol. Verder is tussen 2016 en 2020 is de verkoop van alcoholvrij bier in Nederland en België flink gestegen. Geen alcohol drinken wordt steeds meer een trend, vooral in de leeftijdsgroep 16-24 jaar

8. Alcoholarm bier al lang deel van het gezinsleven

Bier werd vanaf de Middeleeuwen tot in de 19e eeuw in de Lage Landen en vele andere Europese landen gedronken door alle gezinsleden, zelfs de kinderen. Dit gold met name voor tafelbier, met een laag alcoholpercentage. Sommige Britse kostscholen, zoals Eton of Winchester, hadden zelfs hun eigen brouwerij. Overigens werd het in Nederland pas in 1932 strafbaar om kinderen onder de 16 jaar alcohol te laten drinken. 

Na het lezen van alle feiten over alcoholvrijbier heb je vast dorst gekregen! Zin om nu zelf alcoholvrij bier te proeven? Ontdek dan nu ons megapakket. 

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 9,2/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2022 PerfectDraft Europe SAS