03/09/20213 minuten leestijd

De 6 bekendste Oktoberfestbieren

Oktoberfest draait om bier. Veel bier. Wist je dat er maar liefst 6 verschillende bieren worden geschonken tijdens dit meerdaagse festival? Eenmaal daar zie je door de bierpullen het bos niet meer. Daarom vertellen we nu alvast welke brouwerijen je daar tegenkomt en wat het bijzondere verhaal erachter is. 

Oktoberfestbier, festbier en märzen: Wat is het verschil?

Tijdens het Oktoberfest vliegen de termen Oktoberfestbier, Festbier en Märzen je om de oren. Maar wat is precies het verschil? Märzen is donker bier met een volle smaak. Het werd vroeger geschonken op Oktoberfest. In 1990 verving men dit door Festbier: een doordrinkbaar goudkleurig bier. Ideaal als je nog een lange dag feestvieren voor de boeg hebt. Met het specifieke Oktoberfestbier wordt het bier bedoeld dat ze schenken op de Wiesn, het terrein van Oktoberfest. Oktoberfestbier valt dus in de categorie Festbier. Is dat helder? Dan gaan we nu dieper in op de verschillende soorten Oktoberfestbier die ze op het festival schenken. 

Brouwerijen op het Oktoberfest

Tijdens het Oktoberfest, wat zijn oorsprong vindt in München, heb je keuze uit 6 verschillende soorten bieren: Paulaner, Augustiner, Löwenbrau, Hacker Pschorr, Spaten-Franziskaner-bräu en Hofbräu. 

Paulaner

We beginnen met het jongste bier van München. Paulaner wordt sinds 1634 gebrouwen in het klooster van de Paulaner-orde. De inwoners van München raakten al snel enthousiast over het sterke bier, gemaakt door broeder Barnabas.

Het Oktoberfestbier van Paulaner heeft een alcoholpercentage van 6% en bestel je in de Winzerer Fähndl, Armbrustschützen-Zelt en Käferzelt. Ben je meer van Weizen bier? Probeer dan eens het Paulaner Weißbier in de Nymphenburg Sekt wijntent.

Paulaner bier

Augustiner

De oudste brouwerij van München is Augustiner, deze is opgericht in 1328. Het bier dankt zijn naam aan het Augustijner klooster in de Neuhauser Gasse, waar het bier oorspronkelijk vandaan komt. De brouwerij gebruikt als enige traditionele houten vaten voor opslag. Wil je er een kijkje nemen? Sla dan vooral de Bräustüben niet over. Daar serveren ze smakelijke en betaalbare Beierse gerechten bij dit heerlijke bier. 

Op het Oktoberfest schenken ze een Augustiner Lagerbierr en Augustiner Weissbier (5-6% alchohol) in de Augustiner Festztelt en de Fischer Vroni Festzelt. 

Löwenbrau

Brouwerij Löwenbrau heeft het gemaakt, dat kunnen we wel stellen. Na de oprichting in 1383 groeide de brouwerij uit tot de grootste in München. Je herkent het bier van Löwenbrau aan de leeuw in het logo. De Löwenbräu Oktoberfesttent is dus zeker niet te missen door de grote leeuw op de feesttent die brult en zwiept met zijn staart.

Op het Oktoberfest bestel je Löwenbräubier (6,1% alcohol) in de Löwenbrau Festzelt en de Schützen Festzelt. 

spaten oktberfestbier

Hacker-Pschorr

Heb je liever een biertje met wat minder alcohol? Ga dan voor Hacker-Pschorr bier met 5,8% alcohol. Het bier is vernoemd naar het echtpaar Maria Theresia Hacker en Joseph Pschorr. Zij maakten de brouwerij, na de oprichting in 1417, in de 18e eeuw tot een succes. Hun zonen splitste de brouwerijen op in Hacker en Pschorr. Maar sinds 40 jaar is er weer sprake van één brouwerij. 

Benieuwd naar de smaak? Je vindt Hacker-Pschorr Oktoberfest Märzen in de Hacker-Festzelt (Himmel der Bayern) en de Pschorr Bräurosl.

Spaten-Franziskaner-bräu

Je houdt het bijna niet voor mogelijk, maar de Spatenbräu brouwerij (opgericht in 1397) behoort tot de oudste ondernemingen ter wereld(!). Sinds 1807 is de brouwerij eigendom van de familie Sedlmayr, die ook de Franziskaner brouwerij in bezit had. Zo werd de Spaten-Franziskaner-Bräu brouwerij geboren.

Spaten-Franziskaner-bräu Oktoberfestbier (5,9% alcohol) schenken ze in de Schottenhamel Festzelt. Tijdens de opening van het Oktoberfest tapt de burgermeester hier het eerste vat af. Het bier is ook te bestellen in de Ochsenbraterei, Marstall en de Spatenbräu Festzelt. 

Hofbräu

We sluiten af met het sterkste Oktoberfestbier, namelijk de Hofbräu. Dit bier bevat 6,3% alchohol en is, zoals de naam al doet vermoeden, alleen verkrijgbaar in de Hofbräu Festzelt.

De geschiedenis van het bier gaat ver terug. In 1589 werd de brouwerij opgericht in Hofbräuhaus am Platzl. Jaren later in de 19e eeuw werd de brouwerij genationaliseerd en verhuisde wegens een gebrek aan ruimte naar de Wienerstraße. Nu vind je daar een traditioneel Beiers restaurant (Hofbräukeller) en één van de mooiste biertuinen van München. Op dit moment is de brouwerij gevestigd in Múnchen Riem.

Oktoberfestbieren bij Hopt

Heb jij ook zo'n dorst gekregen? Drink dan alvast een paar Oktoberfestbiertjes en kom helemaal in de stemming voor de volgende Oktoberfest editie. Bij Hopt vind je bijvoorbeeld het Paulaner Oktoberfestbier, het Hofbräu Oktoberfestbier en het Hacker-Pschorr Oktoberfestbier. Probeer ze uit en ontdek welke jij het lekkerste vindt. Zo weet je precies bij welke Oktoberfesttent jij je bier moet bestellen. Alle speciaalbieren leveren we veilig en snel bij jou thuis af. Ein Prosit!

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2022 InterDrinks SAS