1. Le Mag
  2. Bier
  3. Het verschil tussen weizen en witbier
18/01/20212 minuten leestijd

Het verschil tussen weizen en witbier

Bij HOPT zijn we net als jij gék op bier. We begrijpen dat je alle verschillende bieren wilt proberen, maar dat die vele soorten af en toe behoorlijk verwarrend kunnen zijn. Welk bier moet je nou kiezen? Naar welke smaak ben je op zoek? Wij van HOPT zijn er om je duidelijkheid te bieden welke bieren er zijn en daarnaast hoe je de bieren van elkaar onderscheidt. Vandaag in onze blog: het verschil tussen weizen en witbier.

Verschil weizen en witbier; het brouwproces

Een veel voorkomend misverstand in de bierwereld is dat witbier en weizen bier hetzelfde bier zijn. Doordat weizen ook vaak wordt geschreven als Weißbier, wordt de verwarring alleen maar groter. Maar laat je niet in de maling nemen, het zijn echt verschillende types bier. Het misverstand is begrijpelijk omdat wij weizen vanuit het Duits vertalen naar ‘wit’. Maar weizen betekent zowel in het Duits als het Nederlands ‘tarwe’. 

Weizenbier is een tarwebier met een Duitse oorsprong. Het bestaat uit minimaal 50 % tarwemout. Bij een witbier, wat van Belgische oorsprong is, is het gehalte tarwemout maximaal 50%. Daarnaast kan je bij een witbier veel andere ingrediënten toevoegen naast de basis ingrediënten; water, mout, gist en hop. Iets wat je bij het brouwen van een weizen volgens het ‘Reinheitsgebot’ absoluut niet mag doen. 

verschil weizen en witbier

Wat schenk je in?

Naast de verschillen in het brouwproces, heb je ook de verschillen in het eindproduct. Weizenbier heeft verschillende varianten zoals een Hefeweizen en een Dunkel Hefeweizen. Witbier daarentegen bestaat maar uit één variant; witbier. Dit zie je ook terug in het alcoholpercentage van het bier. Een witbier blijft over het algemeen altijd binnen een percentage van 4,5 – 5 % waar een weizen kan variëren van 4.5 – 11%. 

Uiteraard hebben beide bieren hun eigen charme en smaak. De weizen is een volmondig en romig bier met een hazy geel tot lichtoranje kleur en een dikke schuimkraag. Witbier heeft een lichtgele kleur en een zoetzurig, frisse smaak. Door de minder strenge regelgeving rond het maken van witbier, kan je er extra ingrediënten aan toevoegen. De smaken van witbier kunnen daarom veel van elkaar verschillen door het toevoegen van kruiden en fruit, zoals korianderzaad of sinaasappelschil.

Conclusie: verschil witbier en weizen

Nu weet je wat de belangrijkste kenmerken zijn van deze twee biersoorten. We zetten de belangrijkste verschillen tussen witbier en weizen als samenvatting voor je op een rijtje.

verschil witbier en weizen

Keuzestress!

Reuzedorst maar geen idee wat je nu moet kiezen? Geen probleem want bij HOPT.nl hebben we een groot assortiment aan zowel weizen als witbier. Neem een kijkje in ons ruime online assortiment en dan zeggen wij alvast PROOST! 

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet van jouw getrouwheidsvoordelen, exclusieve aanbiedingen en om onze nieuwkomers te ontvangen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2021 InterDrinks SAS