03/06/20224 minuten leestijd

IPA - Hoe de India Pale Ale de wereld veroverde...

De recente populariteit van IPA heeft het kwakkelende lot van de klassieke bierstijl de laatste jaren drastisch veranderd. Werd bier voorheen vaak gezien als een suffe drank voor bebaarde oude knarren in flanellen broeken en katoenen overhemden, deze drank is nu hot en hip! De wereld van het Craft Beer kent een grote opleving waarin de ene bierstijl na de andere wordt gebrouwen. Ook thuis je eigen bier brouwen in een enorme trend en tijdens de Lockdown is datbij uitstek het beste wat je kunt doen, afgezien natuurlijk bier drinken. Maar ondanks alle andere stijlen is de IPA immer een van de meest geliefde bieren. 

Ze wilden bier- en veel!

Het is een verhaal dat al duizend keer eerder is verteld, en dat zo'n 250 jaar terug begint in een donkere tijd van het Britse Rijk toen India een kolonie was van de Britten. Een Britse soldaat in India had weinig zolang hij maar zijn bier kon drinken, maar als dat bier niet goed was, dan had je een echt probleem!

Om de rusteloze Indiers met succes te onderwerpen en muiterijen te voorkomen, had het Britse Rijk honderdduizenden soldaten nodig, gestationeerd in enkele van de verste en heetste uithoeken van hun kolonies. En om die mannen in bedwang te houden en muiterijen te voorkomen, hadden ze bier nodig - grote hoeveelheden bier.

Het probleem was dat de zeereis naar India, helemaal via Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika, in die tijd wel twee maanden kon duren - als het weer zo'n zeereis überhaupt al toeliet - door de heetste en meest verraderlijke, vaak door piraten geteisterde wateren. Dit was de tijd toen er nog geen koelkasten waren, dus het risico was groot dat het bier onderwerg bedierf.

Ontstaan van de India Pale Ale

Het was puur geluk als bier nog te drinken was als de schepen eenmaal aan kwamen in Calcutta, Indië. Maar er bleek een biersoort de overtocht beter te doorstaan dan andere bieren. Deze sterke, uitzonderlijk goed gehopte bierstijl werd toen Oktoberbier genoemd. Wat was anders aan dit bier? Uiteindelijk bleek het hogere alcoholgehalte en de vele hop ervoor te zorgen dat het bier tijdens de overtocht niet verzuurde of bedierf.

Brouwen van bier met meer alcohol en extra hop werd later overgenomen door verschillende andere Engelse brouwerijen, die na verloop van tijd het recept verfijnden en dit naar India begonnen te exporteren, en zo ontstond een nieuwe bierstijl: India Pale Ale. 

Smakeloos bier

We maken een sprong vooruit in de tijd, naar het eind van de 20e eeuw. De bierindustrie was in veel landen, waaronder Engeland, in een erbarmelijke staat geraakt  - er werden vooral smakeloze lagers en pilsbieren geproduceerd.  Maar....dankzij de inspanningen van de Britse Campaign for Real Ale (CAMRA) en de American Homebrew Association , werd de kiem gelegd voor de comeback van vatbieren en ambachtelijke Ales in het Britse Koninkrijk

Tongstrelende hoppige klassiekers

Sinds die tijd zijn brouwerijen zich opnieuw voor deze stijk gaan interesseren, waardoor een hele reeks moderne IPA's op de markt zijn gebracht. Er zijn inmiddels allerlei substijlen ontwikkeld, van klassiekers die zo bitter zijn dat ze alleen door de 'die-hards' en pure geeks gedronken kunnen worden, tot funky, bloemige en wat zachtere, troebele New England IPA's. Daarnaast zijn vele bierliefhebbers dol op de buitensporig romige hybride Milkshake IPA te vinden - een soort kruising tussen een IPA en een Milk Stout.

Voor wie graag lichter bier drinkt, is er de Session IPA. Session IPA's komen voort uit de Engelse traditie om de hele dag door te kunnen blijven drinken. Ze worden gebrouwen met dezelfde hoppige ingrediënten, maar ze zijn zoveel lager in ABV dat je na enkele (Engelse) pints nog steeds overeind staat. 

DIPA, TIPA en IIPA

Aan de andere kant van het IPA spectrum vind je de Double IPA, de Triple IPA en de Imperial IPA - DIPA, TIPA en IIPA - bieren zo bol staan van hop en karamel dat je omvalt als je deze op een lege maag drinkt. Deze monsters uit de Craft Beer wereld zijn romige bieren met doorgaans een ABV tussen 9% en 12%. Ook is een relatief nieuw bier de Amerikaanse IPA, gebrouwen met Amerikaanse hop die net wat bitterder is dan de bieren gebrouwen met klassieke Engelse hop. Verder zijn er ook inktzwarte bieren te vinden die thuishoren in de familie van IPA's, de Black IPA's. De diep geroosterde mout in combinatie met de fruitige en bloemige hop geven een heel ander aroma en smaak. Het bier lijkt iets meer op een Stout, maar is bitterder en fruitig. Als je van verrassingen houdt, probeer dit bier!

Vatgerijpte Patsers

Tenslotte zijn er de "Barrel-Aged Giants" - IPA's vol met eikenhouten, rokerige bourbon of scotch whisky tonen en hints van tabak en oud leer. Vergeleken bij deze BA IPA's, die vooral gedronken worden bij speciale gelegenheden, lijken de traditionele 6% IPA's op kinderlimonade!

Wat is de toekomst voor de IPA? Dit bier met een lange geschiedenis die 250 jaar geleden begon tussen de handel van twee landen, kent nu wereldwijd een enorme populairteit. Elke ambachtelijke brouwerij die zichzelf serieus neemt, brouwt inmiddels haar eigen versie van de stijl. Elk jaar in augustus vindt er de internationale IPA-dag plaats, en zo blijft het succes van dit bier toenemen.


  

 

 

 

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 9,2/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2022 PerfectDraft Europe SAS