1. Le Mag
  2. Bier
  3. Kerstbier versus winterbier
24/11/20202 minuten leestijd

Kerstbier versus winterbier

Praten over bierstijlen is helemaal hip. Er is geen 'gewoon' bier meer, nee elk bier heeft tegenwoordige een exotische naam en wordt op een bepaalde wijze gebrouwen en toont daarmee aan dat het thuishoort in die-en-die bierstijl....nu de kou weer inzet, en we de reclamefolders op de deurmat vinden en de Beery Christmas klaar staat voor 1 december...gaat de discussie over Kerstbier! Wat is dit en bestaat deze bierstijl echt? Misschien is het een gewoon bier dat je drinkt op eerste of tweede kerstdag en daarmee is het een kersbier? Of is er meer over te zeggen? 

Kerstbier versus winterbier

Kerstbier is een vrij bekende bierstijl in Frankrijk en België. Deze traditie van kerstbier is enkele eeuwen geleden door de Vikingen uit de Scandinavische landen meegebracht en wordt hier in ere gehouden. Kerstbieren zijn vaak zwaarder, rijker en kruidiger om het winterseizoen te door te komen. Ze worden exclusief voor Kerstmis gebrouwen door brouwers die vele kruiden en mouten toevoegen om het bier een unieke smaak en warmte voor dit koude en donkere seizoen te geven. De gebruikte kruiden verschillen van land tot land.

Een succesvol kerstbier is Gouden Carolus Christmas. Dit is een robijnrood bier gebrouwen volgens een oude traditie met maar liefst zes kruiden: nootmuskaat, anijs, koriander, kruidnagel, gember en een beetje sinaasappelschil. Een andere topper voor ons is van Einstök Winter Ale, een IJslands bier met aroma’s van karamel, hout en roggebrood. Of wat dacht je van het fruitige Delirium Christmas met toetsen van pruimen, perziken en rozijnen. Bij de afdronk ervaren we de alcohol en een gevoel van warmte en prikkeling op de tong. Dit bier wordt al sinds 2000 elk jaar gebrouwen. 

Wat is een winterbier?

Een winterbier is een seizoensgebonden stijl die verschillende bierstijlen omvat, waaronder kerstbier. Maar ook andere kruidige, zware of donkere bieren gelden als typische winterbieren, zoals: Stout, Porter of Belgische Strong Dark. De term winterbier omvat alle verwarmende bieren die kunnen worden gedronken tijdens de winterperiode, die naargelang van het land tot maart kan duren! Een bier met een hogere ABV geeft dat typische verwarmende effect waar we in de winter naar verlangen!

Sommige van deze winterbieren zijn voor een bepaalde gelegenheid gebrouwen, zoals dus een kerstbier. Ook het bier les Bons Vœux van de Brasserie Dupont is er zo-eentje. Les Bons Vœux  betekent eigenlijk gewoon ‘de beste wensen’ die je elkaar toewenst aan het begin van elk nieuw jaar. Dit winterbier zit vol kruiden en korianderaroma's. Onze favoriete winterbieren zijn onder meer deze Belgische Strong Dark bieren:  Rochefort 8. Dit zachte en kruidige trappistenbier heeft een aromatische boeket met toetsen van gebrande cacao, geroosterde mouten maar ook van vruchten met een vleugje vijg. Ook Gulden Draak is een bier dat extra goed smaakt in de winter. Met een ABV van 10.7% is het een verwarmend bier vol chocola en karamel. 

Een winterbier is geen kerstbier maar een kerstbier is wel een winterbier!

Het verschil tussen verschillende stijlen die allemaal bij de familie van winterbieren horen, is soms subtiel. Soms zit het grootste verschil in de etiketten die de brouwers op de flessen aanbrengen, om een bier met een kerstetiket of een bier dat alleen winter is, in de kijker te zetten. In de loop der jaren hebben brouwers echter ook bepaalde stijlen IPA of klassieke bieren aangepast tot kerstbieren door er kruiden en het kerstetiket aan toe te voegen.

Ontdek hier onze reeks kerstbieren!

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet van jouw getrouwheidsvoordelen, exclusieve aanbiedingen en om onze nieuwkomers te ontvangen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2021 InterDrinks SAS