1. Le Mag
  2. Bier
  3. Porter vs stout bier: ontdek de verschillen
10/09/20201 minuten leestijd

Porter vs stout bier: ontdek de verschillen

Porter bier en stout bier worden vaak door elkaar gehaald. En we moeten ook zelf toegeven: de verschillen zijn lastig te ontdekken. Het zijn beide donkere biersoorten, met de oorsprong in Londen en veelal aroma’s van karamel, koffie en chocolade. Voor de verschillen duiken we terug in de geschiedenis, lees hieronder meer over porter vs stout bier!

Wat is porter bier?

Porter bier is een donkere biersoort, ontstaan in Londen in de 18e eeuw. Het alcoholpercentage varieert van 4% tot 10%. De naam porter bier verwijst naar de populariteit onder kruiers (porters) in de haven van Londen. Over de jaren heen zijn er veel verschillende soorten porter bieren ontstaan, zoals American porter, Baltic porter en English porter.

Porter bier herken je daarnaast aan de volgende eigenschappen: een donkerbruine kleur, lichtzoete volmondige smaak en aroma’s van karamel, koffie en chocolade door de gebrande en geroosterde mout. De specifieke smaken zijn wel afhankelijk van het soort porter.

Wat is stout bier?

Ook voor de herkomst van stout bier kijken we naar de haven van Londen. Stout bier kan je zien als een steviger broertje van de porter. Door de populariteit van porter bier, gingen steeds meer brouwerijen experimenteren met de samenstelling. Hierdoor ontstond een stevigere variant: stout porter. Wist je dat de Engelse term ‘stout’ letterlijk stevig betekend? Het staat dus voor een stevige porter. Ook bij stout bier zijn er verschillende varianten ontstaan zoals Russian imperial stout, American stout en dry stout.

Stout bier herken je aan de volgende eigenschappen: een zeer donkere kleur (bijna zwart), een licht bittere of zoete smaak en aroma’s van karamel, chocolade, donker fruit of citrus.

porter en stout bier

Conclusie: verschil porter bier en stout bier

Vroeger was het verschil tussen porter bier en stout bier eenvoudig: de bieren zijn in de basis hetzelfde, waarbij stouts een hoger alcoholpercentage hadden. Maar vandaag de dag kennen we ook porters die een hoger percentage hebben dan stouts. Nu wordt het verschil vooral gemaakt door de gebruikte soorten mout.

verschil porter bier en stout bier

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet van jouw getrouwheidsvoordelen, exclusieve aanbiedingen en om onze nieuwkomers te ontvangen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2021 InterDrinks SAS