21/09/20213 minuten leestijd

Tien beste Belgische bieren

Een bierliefhebber kan er soms wat mee verveeld zitten: die eeuwige vraag welk bier dan het beste is. Als er één bier het allerbeste was, waarom zou je dan wat anders drinken dan dat? Zo werkt het niet, weet de bierliefhebber: het is juist de grote variatie in smaken, stijlen en brouwtradities die bier zo interessant maakt. Bij HOPT zullen we dan ook niet graag één bier het allerbeste noemen, maar als je ons vraagt wat de Tien beste Belgische bieren zijn, dan denken we graag na over een antwoord. 

Belgisch bier: vier de verscheidenheid!

Het is de wapenspreuk van België: „eendracht maakt macht”. Maar voor andere zaken dan macht kun je beter zo verdeeld mogelijk zijn, dat laten de Belgen graag zien. België, dat is verscheidenheid, niet enkel in talen, dialecten en accenten, of in streken en steden met elk, hoe klein ook, zo’n uitgesproken karakter dat het werelden op zichzelf zijn, nee bovenal: verscheidenheid in bier! Een lijstje met de tien beste Belgische bieren moet die verscheidenheid recht doen, vinden we bij HOPT. Dus niet alleen maar tripels of alleen maar trappisten, nee, net die veelheid aan stijlen, die moet er in. En dan geen „top tien” met een eerste en een laatste plaats, deze beste tien zijn gelijkwaardig, ook al zijn ze alle tien anders. 

Tien beste Belgische bieren HOPT 

Hieronder onze lijst, met daarbij natuurlijk genoeg stof tot nadenken en voer voor discussie, want als echte bierliefhebbers houden we er ook van om óver bier te praten. De volgorde is alfabetisch, naar de naam van de brouwerij. 

Belgische bieren

Wat denk jij van deze lijst? Misschien ben je het niet met alles eens, maar zie je wel wat we geprobeerd hebben. In de tripel-stijl kan de Westmalle Tripel moeilijk ontbreken, vinden we, ook omdat dit de eerste tripel ooit was, waar andere tripels op zijn gebaseerd. De Lupulus is als uitgesproken hoppige tripel met een bijzonder eigen gistprofiel dan een voorbeeld van een zeer lekkere moderne tegenhanger. Nog uitgesprokener, bijna IPA-achtig is de XX Bitter van De Ranke, een fantastische hedendaagse klassieker vinden wij. Van de moderne hoppige stijl is verder de Taras Boulba van de Brusselse brouwerij De la Senne een aantrekkelijk voorbeeld, ook omdat dit bier prettig laag in alcohol bij.

Dan: de echte klassieke streekbieren. Rodenbach Grand Cru is een zeer elegant voorbeeld van het roodbruine bier dat bij West- en Oost-Vlaanderen hoort, fris en zoetzuur, met aroma’s van rode wijn. Van de vermaarde geuzebieren vinden we de Geuze Boon een mooi voorbeeld omdat het gelaagd en toegankelijk tegelijk is, al zijn we ook fan van 3 Fonteinen en Cantillon. Saison Dupont is het prototype van de Henegouwse Saison, een uniek bier.

Cantillon bier

Als het over uniek gaat: Orval mag nooit ontbreken. Hoppig, friszuur, moutig zoet, gelaagd door het gistkarakter – dit bier combineert alles, lijkt het. Een mysterieuze trappist. Van de trappisten voegen we verder graag Chimay Blauw en Rochefort 10 toe, beide indrukwekkende voorbeelden van bruin abdijbier, die tegelijk onderling sterk verschillen, echt elk hun eigen karakter hebben.

Jouw eigen top tien Belgische bieren

Een verdere ordening brachten we niet aan, we hebben geen „nummer één” durven uitgeroepen. Durf jij dat wel? Bij HOPT kun je je favoriet eenvoudig online bestellen. Heb je een favoriet die niet in deze lijst staat? Wat te denken van Gouden Carolus Hopsinjoor, van de witte Chimay, van Duvel of Kasteel of de fluweelzachte Tripel Karmeliet… Allemaal boeiende bieren die je terugvindt in het assortiment van HOPT. Bestel ze samen in één van onze bierpakketten of stel zelf een top tien van Belgische bieren samen, die je bij ons bestelt. Dan heb je met zekerheid het beste bier in huis om lang van te genieten.

Voor meer Belgisch bier, kijk hier

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Uw loyaliteit wordt beloond

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 9,2/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2022 PerfectDraft Europe SAS