1. Le Mag
  2. Bier
  3. Wat is bockbier en welke soorten zijn er?
19/01/20211 minuten leestijd

Wat is bockbier en welke soorten zijn er?

Vandaag vertellen we je meer over een van de populairste speciaalbier soorten in Nederland: bockbier! Lees hieronder meer over de geschiedenis, de smaken van herfstbock en lentebock en bekende soorten bockbier.

Bockbier, wat is dat?

Zoals de letter ‘c’ al verklapt in de naam, ligt de oorsprong van dit bier in Duitsland. Over de jaren heen is het uitgegroeid tot een echte Nederlandse biertraditie. Voor het ontstaan van bockbier gaan we terug naar Beieren in de 17e eeuw. Volgens de verhalen zou bockbier een verbastering zijn van Beierse uitspraak van Einbecker bier: Ainpöckisch bier, Ainpöck. Uiteindelijk werd dit uitgesproken als ‘ein Bock’. Op bockbier zie je veel afbeeldingen van bokken staan, maar daar heeft de naam dus niets mee te maken.

bockbier

Bockbier: de smaken van de herfst en lente

Bockbier (of bokbier) is een echt seizoensbier. We kennen twee soorten: herfstbock en lentebock. Bockbieren hebben een alcoholpercentage tussen 6% en 7,5%. Bij andere seizoen horen natuurlijk ook andere smaken. Zo is een lentebock, net zoals de lente, fris en fruitig met een licht blonde kleur. Een herfstbok heeft een zwaardere, zoete smaak met aroma’s van karamel, koffie en noten. Zo heb je een biertje wat perfect bij het seizoen past!

Bekende soorten bockbier

Elk jaren brengen brouwers nieuwe soorten bockbieren uit. Zo heb je populaire Duitse bockbieren zoals Paulaner Salvator, Weihenstephaner Korbinian en Ayinger Celebrator Doppelbock. Ook Nederland kent veel bekende bockbieren. Wanneer we kijken naar de bekende herfstbock bieren zijn dit Texels Bock, Grolsch Herfstbock, Bavaria Herfstbok, Brand Dubbelbock en Hertog Jan Bockbier. En deze bieren kennen natuurlijk ook een lente variant. Zo heb je onder andere de keuze uit Bavaria Lentebok, Jopen Lentebier, Texels Springtij en Gulpener LenteBock.

Handige bockbier weetjes

Bockbier schenk je niet direct uit de koelkast, maar kan je het beste even op temperatuur laten komen. Zo komt de smaak beter tot zijn recht! Bockbier schenk je daarnaast voor de beste ervaring in een tulpglas. Wist je trouwens dat bockbier ook uitstekend te combineren is met gerechten? Herfstbock is een perfecte match met herfstgerechten zoals stoofpotjes, appeltaart, noten en paddenstoelen. Bij lentebock passen gerechten die licht kruidig of pittig zijn het beste.

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet van jouw getrouwheidsvoordelen, exclusieve aanbiedingen en om onze nieuwkomers te ontvangen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2021 InterDrinks SAS