1. Le Mag
  2. Bier
  3. Wat is het verschil tussen dubbel en tripel bier?
18/01/20211 minuten leestijd

Wat is het verschil tussen dubbel en tripel bier?

Wat is het verschil tussen dubbel en tripel bier?
Je hebt vast al wel eens van dubbel bier en tripel bier gehoord. Maar ben je ook bekend met het verschil tussen dubbel en tripel bier? We zetten het in deze blog voor je op een rijtje, zo sta je straks als échte bierkenner bekend bij vrienden.

Wat is dubbel bier?

Dubbel bier kijkt naar de hoeveelheid graan per liter water in het brouwproces. Waar de naam dubbel bier vandaan komt is een beetje een mysterie. Van origine is dubbel bier een Belgische biersoort. Wist je dat het eerste dubbel bier gemaakt werd door de Trappisten van Westmalle in 1856? In deze tijd konden veel mensen nog niet lezen of schrijven. Maar hoe geef je dan aan hoe zwaar een biersoort is? Met twee kruizen gaven ze aan dat een vat een zwaarder dubbel bier (ongeveer 7%) bevatte, enkel bier had ongeveer de helft van dit alcoholpercentage (3,5%). 

Dubbel bier herken je daarnaast aan de volgende eigenschappen: een lichtblonde tot middelbruine kleur, een lichtzoete en zachte smaak en aroma’s zoals karamel, noten, chocolade en koffie.

dubbel bier

Wat is tripel bier?

Ook tripel bier kijkt naar de hoeveelheid mout per liter water. Bij tripel bier wordt nog meer mout gebruikt dan bij dubbel bier, maar niet het drievoudige want je misschien zou denken. Hoe meer mout, hoe meer suiker en dus hoe meer alcohol. Tripel bier heeft een alcoholpercentage tussen de 7% en 11%. Ook de tripel is een typisch Belgisch biertje, de Trappisten van Westmalle brouwen al sinds 1934 tripels. Vaten met tripel bier hadden in de tijd van de middeleeuwen drie kruizen staan.

Tripel bier herken je daarnaast aan de volgende eigenschappen: lichtblonde tot gouden kleur, krachtig en vol mondgevoel en een smaak die te omschrijven is als mouterig, ietwat bitter en fruitig zoet door aroma’s zoals sinaasappelschil, banaan en koriander.

tripel bier

Conclusie: verschil dubbel en tripel bier

Nu weet je wat de belangrijkste kenmerken zijn van deze twee biersoorten. We zetten de belangrijkste verschillen tussen dubbel en tripel bier als samenvatting voor je op een rijtje.

verschil dubbel en tripel bier

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet van jouw getrouwheidsvoordelen, exclusieve aanbiedingen en om onze nieuwkomers te ontvangen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2021 InterDrinks SAS