1. Le Mag
  2. Bier
  3. Welke bieren worden er geschonken op het Oktoberfest?
01/09/20202 minuten leestijd

Welke bieren worden er geschonken op het Oktoberfest?

Het Oktoberfest is een belangrijk evenement in de hele wereld rondom bier en brouwerijen waarbij duizenden bierliefhebbers  samenkomen om het Oktoberfest te vieren met goed Duits bier. De meeste deelnmers zijn afkomstig uit Europa maar wist je trouwens dat dit bierfeest ook grote groepen Australiërs trekt?  

Welke bieren worden er geschonken op het Oktoberfest? 

Het Oktoberfest reglement verwelkomt alleen enkele brouwerijen uit München zelf die hun bier mogen tappen en verkopen. Deze brouwers maken bier volgens het protocol dat bekend is als het Duitse Reinheitsgebot (zuiverheidswet). Volgens deze wet mag een bier slechts drie ingrediënten bevatten: water, gerst en hop. Gist was nog niet bekend toen deze eeuwenoude wet werd gemaakt, maar zonder dat men het wist gistte het bier op op natuurlijke wijze. Dus de brouwerijen gebruiken gelukkig wel gist! Doel van regels rondom het Oktoberfest is het zekerstellen dat dit evennement ook in de toekomst stevig in handen blijft van München en de grote brouwerijen van de stad. 

Slechts deze zes bevoorrechte brouwerijen presenteren jaarlijkse hun ambachtelijke bieren op het beroemde Oktoberfest:

- Augustiner-Bräu
- Löwenbräu
- Paulaner-Bräu
- Hacker-Pschorr-Bräu
- Spatenbräu
- Staatliches Hofbräu-München

Hoe smaken de Oktoberfest bieren? 

Er is een enorme variatie in de bieren die je tijdens  het Oktoberfest kunt drinken. Er zijn bieren in alle kleuren (wit, geel, rood, bruin en bijna zwart) en in zeer uiteenlopende stijlen, van de internationale Lager tot de zeer typische Duitse stijlen zoals Doppelbock, Dunkles Weissbier en natuurlijk de toppers: het Oktoberfestbier zelf!

Dunkles Weissbier is vaak een relatief mild witbier met fruitige toetsen van banaan en kruidnagel. Doppelbock daarentegen is een vrij sterk bier, met gekarameliseerde aroma's en toetsen van geroosterd brood. De officiële bierstijl van het evenement, het Festbier, is een vrij licht en moutig bier met aroma's van verse broodachtige mout. 

Wat is nu het beste bier op het Oktoberfest?

Deze vraag kun je eigenlijk alleen zelf beantwoorden door de bieren uit te proberen! Alle Oktoberfestbieren zijn lekker, maar verschillend qua smaak. 

Wij van HOPT hebben zelf natuurlijk onze favorieren en die bevelen we graag bij je aan! Sommigen van ons zijn fan van Löwenbräu Triumphator met zijn evenwichtige mout- en kruidensmaken. Anderen drinken liever de traditionele Paulaner Original Münchner Hell of het Spaten Oktoberfest met zijn mout-, kruiden- en toastaroma's. 

Wat is het krachtigste Oktoberfest bier? 

Löwenbräu Triumphator is met zijn alcoholgehalte van 7,6% zonder twijfel het zwaarste van alle bieren die op het Oktoberfest verkrijgbaar zijn. Het wordt gevolgd door Hofbräu Oktoberfest dat een ABV bevat van 6,3%.

Hoe drink je een Oktoberfest bier?

Een pint bier drinken op het Oktoberfest is een kwestie van stijl! Tijdens het Oktoberfest wordt bier uit een pul gedronken. Dit grote glas kan een liter bier bevatten en daarom zijn de wanden van het glas en vooral het handvat extra dik en stevig. Volgens verhalen hebben sommige deelnemers nog dagenlang na het festival pijn in hun polsen! 

Obers en serveersters leveren dus een sportieve topprestatie tijdens het Oktoberfes. Ze tillen van de hele dag tot 's avonds laat tussen de 7 en 12 mokken op een dienblad en dat ten minste 16 dagen lang!

Hoeveel liter bier wordt er tijdens het Oktoberfest gedronken? 

Elk jaar wordt tijdens het Oktoberfest ongeveer 7 miljoen liter bier gedronken, wat overeenkomt met de hoeveelheid water in 3 Olympische zwembaden. 

Hoeveel kost een pul bier op het Oktoberfest? 

Gewoonlijk kost een liter bier die tijdens het evenement in een pul wordt geserveerd tussen 9 en 11 euro. Je kmoet overigens minstens een liter bier bestellen, een kleinere hoeveelheid bestaat niet tijdens dit bierfestijn.

Voor meer informatie:
Ontdek de bieren van het Oktoberfest!

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet van jouw getrouwheidsvoordelen, exclusieve aanbiedingen en om onze nieuwkomers te ontvangen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2021 InterDrinks SAS