1. Le Mag
  2. Brouwerijen en brouwers
  3. Op ontdekking in de brouwerij van Achouffe
02/09/20213 minuten leestijd

Op ontdekking in de brouwerij van Achouffe

Het verhaal van Chouffe begint in de Ardennen en nog steeds zit deze bijzondere streek in het DNA van dit bier. Brouwerij Achouffe heeft een boeiende geschiedenis. Trek een flesje La Chouffe open en lees het verhaal bij HOPT! 

Achouffe: bier uit de Ardennen

Lange wandelingen maken dorstig, dus dat er in de Ardennen al heel lang bier gedronken wordt, dat lijkt ons een zekerheid. Toch is het bier La Chouffe nog lang niet zo oud. Veel ouder is de kabouter waar het bier naar is vernoemd. „Chouffe” is Ardens dialect voor kabouter en verhalen over kabouters worden in de donkere, bosrijke bergdalen van de Ardennen al eeuwen verteld. Vele goede daden zouden ze verrichten, die kabouters. Laten we eerlijk zijn: ook bierbrouwen is een goede daad, bij HOPT vinden we tenminste van wel.

We gaan vooruit in de tijd naar 1982. Pierre Gobron en Chris Bauweraerts zijn niet alleen schoonbroers, maar ook bierliefhebbers, een combinatie die in heel België trouwens vaak voorkomt. Pierre en Chris besloten hun liefde voor bier om te zetten in een eigen brouwsel en dat brouwsel werd de basis van La Chouffe. Nu, vele jaren later, heeft hun bier de wereld veroverd. Chris is nog steeds betrokken bij brouwerij Achouffe, inmiddels overgenomen door Duvel Moortgat. Pierre besloot om de uitdaging gewoon nóg eens aan te gaan en richtte met zijn zoons (de neefjes van Chris) brouwerij Lupulus op. Zo is uit het ene Ardenner bier een ander Ardenner bier voortgekomen. Zowel La Chouffe als Lupulus kun je online bestellen bij HOPT, dus je kunt de Ardenner familiebieren met elkaar vergelijken.

Chouffe bier

La Chouffe: bijzondere gist voor liefhebbers 

Bierland België is beroemd om zijn bijzondere biergisten, die meer dan andere gisten kwaliteiten hebben die aan wijngist doen denken. Het alsof de Belgische tweetaligheid ook op de plaatselijke biergisten zijn weerslag heeft gehad: een beetje van het noorden, een beetje van het zuiden. Als er één plek is waar de culturen door elkaar lopen, dan wel in de Ardennen, waar ook Luxemburgse en Duitse invloeden te bespeuren zijn. Het gist van Achouffe, uit het hart van dit rijke gebergte, heeft dan ook unieke kwaliteiten. De smaak van dit gist is kruidig en wordt door kenners wel geassocieerd met… dennenbossen. Dat kan toch geen toeval zijn?

Het gist van Achouffe geeft La Chouffe een uniek karakter. Eigenlijk is er maar één bier vergelijkbaar en dat is, wederom niet verrassend, Lupulus. In Lupulus komt de smaak van dit gist zelfs heel nadrukkelijk naar voren, mede door de krachtige hoppen die het smaakprofiel ondersteunen. Het bier van Achouffe blinkt juist uit in balans en soepelheid, La Chouffe is een heerlijke doordrinker. Zacht zoet en fruitig door de mout, fris en prikkelend door de gist en de grassige hop. Heerlijk na een bergwandeling, maar ook omgekeerd: na een dag op kantoor haast net zo verfrissend als een bergwandeling.

chouffe bier

Brouwerij Achouffe ontdekken met HOPT

Een reis naar Houffalize om daar het dorpje Achouffe te bekijken, en de brouwerij, dat is zeer aanlokkelijk. Maar het is niet iets wat je elke week onderneemt, terwijl je wel elke week wel goesting hebt in La Chouffe, of anders wel in een donkere McChouffe of een hoppige Chouffe Houblon. HOPT heeft de oplossing: bestel Chouffe bieren online en proef ze thuis!  

Je kunt de bieren van Achouffe bij HOPT gemakkelijk tegelijk met de verwante bieren van Lupulus en Duvel bestellen. Of je combineert ze met andere bieren uit de Ardennen. Wat dacht je van Rochefort of Orval? Honderden meters boven zeeniveau biedt deze prachtige Belgische streek een mer à boire en het team van HOPT brengt die smaken graag naar je toe. Geniet ervan in alle rust en denk vast na over je volgende bierreis door de vele bierstreken van België... 

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet van jouw getrouwheidsvoordelen, exclusieve aanbiedingen en om onze nieuwkomers te ontvangen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2021 InterDrinks SAS