03/12/20203 minuten leestijd

Budgetvriendelijk de feestdagen door

Het vervelendste van de feestdagen is dat de voorbereidingen zoveel tijd en geld vreten. We zien vaak uit naar deze tijd van feest, familie en vrije dagen, toch ervaren de meeste Nederlanders en Belgen deze periode als zeer stressvol en veel te druk. Het is ook een tijd van keuzes maken. Geven we cadeaus met Sinterklaas of tijdens de kerst. Voor welk bedrag? Of slaan we de cadeaus een jaartje over? Heb ik nog een hip kleedje hangen om er feestelijk bij te lopen of moet ik op zoek? Nodigen we oude tante Lidia uit of kan ze op bezoek bij iemand anders? 

Budgetvriendelijk de feestdagen door

Wij houden van simpel en proberen eerst te beslissen wat de belangrijke dingen zijn. Daar geven we vervolgens met liefde wat geld aan uit.  Andere uitgaven proberen we klein te houden of helemaal te vermijden. 

Belangrijk voor ons zijn natuurlijk de mensen die komen en als tweede het bier. Wij bezuinigen niet op het aantal mensen. Hoe meer hoe beter, zodat niemand tegen zijn zin alleen thuis zit. Verder kiezen wij voor bier in plaats van wijn of champagne. We hebben het al vaker gezegd, het is goedkoper en je kunt veel meer kanten op als het gaat om food pairing. Bekijk onze andere blog artikelen als je daar meer over wilt weten. 

Gemiddeld geven Belgen zo’n €600 uit aan de kerstdagen waarvan een derde aan eten en drinken. Voor Nederlanders is dat bedrag iets lager, rond de €430 en circa €110 aan voedsel en drank. Wij denken dat dit makkelijk goedkoper kan, als je dat wilt. 

In dit artikel geven we daarom enkele adviezen over het menu, de keuze van je bier en hoe je de hoeveelheden kunt bepalen. 

Wat is het menu?

Hierbij raden wij aan om iets te koken wat eenvoudig is en feestelijk smaakt en oogt. Iets wat je al eerder hebt gemaakt en wat bijvoorbeeld in de oven kan garen terwijl je gasten binnenkomen. Kalkoen is feestelijk maar een grote kip uit de oven smaakt net zo goed. Je kunt ook kiezen voor een zelfgemaakt hoofdgerecht met een feestelijk kant en klaar toetje. Zoals ijstaart. Of maak je nagerecht de dag ervoor. Maak het jezelf zo eenvoudig mogelijk. Onthoud dat het erom gaat een ontspannen avond te hebben waarin je tijd hebt om met je gasten te praten en te lachen. Ook hebben mensen zich de hele maand december al rond gegeten aan chocoladeletters of snoepgoed en is dit mogelijk al het zoveelste feestdiner van de maand. Een eenvoudig, feestelijk opgediend en lichte maaltijd maakt alle gasten blij!

Als je keuzes hebt gemaakt voor je menu, kijk dan welk bier daar bij past. Bekijk onze tips in andere artikelen over food pairing. Je kunt ook dit alles overslaan en uitsluitend een kerstbier serveren. Veel mensen vinden dat tijdens deze dagen extra feestelijk. Onze favoriet is St Feuillien de Noël. Kerstbier is doorgaans wat sterker, zoeter en kruidiger dan een gewone Pils of Lager. Ze gaan daarmee goed samen met vlees, Franse kaasjes en andere wat stevigere gerechten. Ze combineren minder goed met salade of soep. Wil je dat eten met een bier erbij, kies dan voor Witbier. 

Bierbudget

Om je bierbudget te bepalen, kun je deze checklist gebruiken

1 - Het aantal gasten, waarbij alleen rekening wordt gehouden met degenen die bier zullen drinken.

2 - Het gemiddeld aantal drankjes per gast.

3 - Bepaal welk bier het best bij je menu past. Wil je bij elke gang een ander bier schenken of houd je het algemener?

Zodra je weet wie er komt, kun je bepalen hoeveel bierdrinkers er zijn. Schrap kinderen, zwangere vrouwen en anderen die geen bier/alcohol drinkt van de lijst. Bedenk een alternatief voor deze aanwezigen, en check ons aanbod van alcoholvrij bier.Als je weet hoeveel gasten bier drinken en welk bier je serveert, kun je het aantal drankjes per persoon inschatten.  

Als je bij elke gang een ander bier serveert, reken dan op één glas van 25 cL per persoon per menugang. Kies je voor een bier tijdens de hele maaltijd, kun je beter per persoon bekijken hoeveel hij of zij drinkt. Veel mensen drinken meer aan het begin van de avond, maar gemiddeld drinken mensen vijf keer zoveel tijdens de kerstdagen als op gewone dagen. Zorg dus voor wat extra bier.

Je kunt de kosten ook verlagen door flessen van 75cl te kopen en te serveren in glazen van 25cl. Dat zijn dus 3 glazen per fles. Tel dit alles bij elkaar op en je hebt een globaal idee van de kosten van het biergebruik tijdens de bijeenkomst. 

Ontdek onze selectie van bierflessen voor de feestdagen

 

 

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2022 InterDrinks SAS