50+ verschillende vaten! Gratis levering met Chronopost bij aankopen van €100 of meer!
Voorwaarden
09/08/20213 minuten leestijd

Wat is het Duitse "Reinheitsgebot" voor bier?

Heb je ooit gehoord van het "Reinheitsgebot"? Of op zijn Nederlands, de Duitse zuiverheidswet?

Het Oktoberfest, het beroemdste feest van Duitsland, breekt binnenkort weer aan. Het geldt als het grootste bierfestival of volksfeest ter wereld en wordt jaarlijks door meer dan vijf miljoen mensen bezocht. Het feest begint traditioneel om 12.00 uur op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt normaal gesproken op de eerste zondag van oktober. Indien de eerste zondag van oktober vóór de Dag van de Duitse eenheid (3 oktober) valt, wordt het festival verlengd tot en met 3 oktober. Zodoende duurt het Oktoberfest 16 tot 18 dagen.

Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. Het is dus uitgegroeid tot een festival dat je niet mag missen, met op het programma talrijke evennementen, optochten, bands, grote biermokken, pretzels, bratwursten, bier en... meer bier! De sfeer is niet te evenaren!

Op dit ongelofelijke evenement worden alleen brouwers uit München toegelaten, omdat zij de beroemde Duitse zuiverheidswet naleven. Ander bier wordt tijdens dit wereldberoemde festival niet getapt. 

Hoogste tijd om tekst en uitleg te geven over die zuiverheidswet!

Wat is het Duitse Reinheitsgebot?

Het Duitse Reinheidsgebod is een decreet over de zuiverheid van bier dat in 1516 door hertog Willem IV van Beieren werd uitgevaardigd. Het is een wet die brouwers verplicht hun bier te brouwen met slechts drie ingrediënten: gerst, hop en water. Er werd in die tijd nog niet met gist gebrouwen en dit werd dus niet in de wet vermeld, maar aangezien er wel spontane gisting optrad, was deze zeker aanwezig zonder dat zij het beseften.

Wat is de oorsprong van het Reinheitsgebot?

Er zijn verschillende redenen voor de ontwikkeling van de Duitse zuiverheidswetgeving. Het echte begin was in 1487. Op 30 november 1487 had hertog Albrecht van Beieren blijkbaar genoeg van de toevoeging van extra ingrediënten aan bier en besloot hij een wet op de zuiverheid van bier op te stellen, speciaal voor het gebied rond München. Deze wet werd het "Münchner Reinheitsgebot" genoemd. Zij verplichtte de brouwers om zich te beperken tot slechts de drie bovenvermelde ingrediënten en voerde tevens een prijs per maat in. Zes jaar later schreef George de Rijke ook een wet op de zuiverheid van bier voor zijn eigen gebied, Beieren-Landshut.

In 1516, na de successieoorlog van Landshut, kwamen de drie hertogen bijeen om één enkele Duitse reinheidswet voor heel Beieren uit te vaardigen: het Reinheitsgebot zoals we dat nu nog globaal kennen! De hertogen van Beieren vreesden de toenemende buitenlandse concurrentie en wilden hun eigen bier beschermen met deze wet.  De wet op de zuiverheid werd vanaf 1806 herhaaldelijk iets herschreven en gewijzigd tot 1919, toen Beieren de verankering van de wet op de zuiverheid in de wet op de belasting op bier tot een van de belangrijkste voorwaarden voor toetreding tot de Weimarrepubliek maakte.

Gist werd natuurlijk al snel bekend in bier en werd opgenomen in het Duitse reinheidsgebod, dat daarmee het brouwen met hop, gerst, gist en water toestond. Een brouwer in München mocht zijn bier geen bier noemen als hij zich niet aan deze wet hield.

Bestaat de Duitse Zuiverheidswet nog?

Het antwoord is ja! Het is een van de oudste levensmiddelenwetten die nog steeds bestaan en die al meer dan 530 jaar nagenoeg ongewijzigd is gebleven. Er zijn trouwens zes brouwerijen die aan het Oktoberfest mogen deelnemen omdat zij het Duitse reinheidsgebod respecteren. Uiteraard beperkt deze wet de brouwers tot de verschillende bierstijlen, aangezien voor de verschillende bierstijlen extra ingrediënten nodig zijn. 

Duitse bieren

Er zijn zoals al vermeld, in totaal slechts zes brouwerijen uit München die bier mogen schenken tijdens dit enorme bierfeest.

Dit zijn Brouwerij Augustiner Bräu, Hacker-Pschorr, HofBräu München, Paulaner, Löwenbräu en tot slot Weihenstephaner. We vertellen wat meer over deze twee laatste brouwerijen:

De grootste brouwerij van München is Löwenbräu! Hun beroemdste bier, een Pale Lager is gebrouwen met Löwenbräu ale gist, zomergerst, tarwe en Hallertau hop. Het heeft een zoet, kruidig aroma met een sprankelende bitterheid. Dit originele Löwenbräu bier is verkrijgbaar bij HOPT in een 6L PerfectDraft vat! Precies wat je nodig hebt om het Oktoberfest mee te vieren vanuit huis in 2021. 

De Weihenstephaner brouwerij is een andere eeuwenoude Zuid-Duitse brouwerij en de trots van het Duitse brouwerserfgoed. Zij heeft een hele reeks frisse, dorstlessende Duitse bieren die je kunt vinden in de selectie op onze Hopt- site : Weihenstephaner bieren.

Ontdek hier al onze Oktoberfest bieren.

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden

Uw loyaliteit wordt beloond

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma

Reviews 9,2/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi

Méér dan 50 vaten.

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

Onze PerfectDraft biertaps bieden je de ultieme biertap ervaring in uw eigen huis, met een selectie van meer dan 50 verschillende vaatjes bier.

PerfectDraft Europe SAS is lid van het WEEE Compliance-schema van Recupel. Ons lidmaatschapsnummer is 949399. Bezoek de website van Recupel voor informatie over hoe u uw huishoudelijke AEEA moet weggooien.

Met trots voor u gebrouwen, geen 18 geen alcohol

Deel geen content van deze site met personen jonger dan 18

©2023 PerfectDraft Europe SAS