1. Le Mag
  2. Cool stuff...
  3. Wijn, Champagne of Bier tijdens de kerst ?
23/11/20214 minuten leestijd

Wijn, Champagne of Bier tijdens de kerst ?

Tijdens de feestdagen komen veel families en vrienden samen om Kerstmis en Nieuwjaar te vieren onder het genot van een uitgebreide maaltijd. Dat kan rondom een traditioneel gerecht zoals kalkoen, zalm of een fondue, maar ook steengrillen of tapas zijn bijzonder geschikt. Meestal wordt zo'n feestelijke dis vergezeld van wijn of soms champagne die zorgvuldig zijn gekozen op basis van het menu. Maar wij van HOPT hebben een betere suggestie!

Wijn, Champagne of Bier tijdens kerst en oudjaar?

Durf bier te drinken tijdens deze feestdagen! Waarom zijn het meestal flessen wijn en champagne zijn die onze kersttafels sieren? Vinden we dat stijlvoller dan een mooi ambachtelijk bier? Geeft het meer sfeer? Komt het gerecht beter uit? Of zijn de wijnglazen sierlijker dan grote bierglazen? Wij vertellen je graag in dit artikel 4 dikke voordelen van bier tijdens je feestmaal. En een vijfde reden als uitsmijter! Bij de eerste drie redenen is de keuze van een klein, sierlijk glas belangrijk! Als je een krap budget hebt, gebruik dan wijnglazen!

1. Bier is een stuk goedkoper

De prijs van de verschillende wijnsoorten bij elke gang van jouw feestelijke maaltijd kan behoorlijk oplopen.

Gemiddeld drinken mensen vijf keer zoveel tijdens de kerstdagen als op gewone dagen. Dat is dus een hoge post in het budget van je kerstdiner. Het zijn sowieso dure dagen met waarin het gemiddelde Nederlandse gezin maar liefst €430 uitgeeft. In België is dit zelfs bijna €600. Een derde van dit bedrag gaat op aan eten en drinken. 

Als je je uitgaven wat wilt beperken en goede bieren kiest in plaats van wijn, geef je je gasten een goedkopere drank terwijl ze er op smaak zeker niet op achteruit gaan. Kies voor de 75 cl flessen en deel deze tijdens elke gang. Ook zijn er fantastische alcoholvrije bieren beschikbaar die een goed alternatief bieden, zeker als je gasten huiswaarts moeten keren. 

2 Bier bevat minder calorieën

Wij van HOPT doen niet aan dieten en afvallen, maar het is ook niet ons doel om 3 kilo aan te komen tijdens feestdagen. Bij het eten van gerookte zalm of een kerstpudding is het soms lastig om dit te vermijden. En dan hebben we het niet eens over de kerstkransjes in de kerstboom, de kerststol of de toastjes met geitenkaas. 

Bier kan je bondgenoot zijn in de strijd tegen de kilo's.  In tegenstelling tot wat we vaak horen, bevat bier minder calorieën dan wijn en champagne. Rode wijn bevat 77,7 kcal per 100 ml, witte wijn 83,5 kcal en champagne 81,7 kcal. Bier bevat slechts 32,3 calorieën per 100 ml. En alcoholvrij bier heeft nog minder, ongeveer de helft van een gewoon bier. Let erop dat je kleinere glazen gebruikt, bijvoorbeeld sierlijke glazen van maximaal 25 cl met een voet. Ons eigen proefglas HOPT is perfect voor elke bierstijl, het is elegant en niet te groot. Dan heb je meteen een chique element bij de tafelversiering.

3 Bier bevat minder alcohol

Het is geen geheim dat bier veel minder alcohol bevat dan wijn en champagne, en daarom staat deze alcoholische drank erom bekend dat hij in grote hoeveelheden wordt gedronken. De lichtste wijnen hebben immers een alcoholgehalte dat begint bij ongeveer 11%.

Bij bier variëert het alcoholpercentage enorm. Er is een prachtige reeks van alcoholvrij bier van 0,0% bieren tot 1,2%. In andere blogartikelen vind je meer info. Veel andere lichte bieren hebben een ABV rond de 3% tot 5%.  Op onze site hebben we er al een slordige 150. Er zijn echter ook bieren met een ABV van wel 15%. Deze bevatten doorgaans meer calorieën. Let dus goed op de beschrijving op het etiket bij de keuze van je bier.  

4 Er is net zoveel keuze in biersoorten als in wijn of champagne

Veel mensen zien bier als een goedkope drank tijdens een voetbalwedstrijd met een pizza. Kenners weten inmiddels dat de wereld van het bier net zo breed en diep en smaakvol is als de wijn. Er is nu een veelheid aan bieren van allerlei soorten, in alle stijlen en smaken. Het wordt daarom bij steeds meer gelegenheden gedronken. Dus waarom geen bier proberen met Kerstmis?

Bier is een degustatiedrank geworden waarvan je vanuit verschillende invalshoeken kunt leren genieten, vooral door food pairing. Dit is het combineren van bier met verschillende spijzen. Je kunt op die manier smaken van je gerecht en van het bier beter laten uitkomen. Je kunt smaken versterken of een tegenhanger zoeken. Check onze artikelen over food pairing.  Op die manier vindt u het bier dat perfect past bij elk van uw feestelijke gerechten en dat elke fase van uw maaltijd zal versterken.

5 Brouw je eigen kerstbier

Dit is onze vijfde en favoriete reden om bier op je feestelijk versierde tafel te zetten: je kunt je eigen kerstbier brouwen en tijdens de kerst serveren. Het geeft een elan en een geanimeerd gespreksonderwerp aan het feestje!

Je moet al in oktober beginnen met brouwen om er zeker van te zijn dat je kerstbier klaar is voor de grote avond! Wacht niet langer om onze brouwpakketten en onze ambachtelijke bierrecepten te ontdekken. Je kunt natuurlijk ook een andere bierstijl kiezen die bij een van je gerechten past. 

Bekijk onze brede selectie van ambachtelijke bieren voor de feestdagen.

 

 

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet van jouw getrouwheidsvoordelen, exclusieve aanbiedingen en om onze nieuwkomers te ontvangen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2021 InterDrinks SAS