1. Le Mag
  2. Eten
  3. Beiers recept voor varkenshaas
02/09/20203 minuten leestijd

Beiers recept voor varkenshaas

Tijdens het Oktoberfest draait alles drie weken lang om bier! En dat bier in al zijn stijlen, smaken en aroma's komt extra tot zijn recht als je dat combineert met het juiste gerecht. In München kun je daarom allerlei traditionele gerechten proeven bij je versgetapte bier. Je vindt er onder meer sappige Weisswurst, knapperige pretzels, verse zuurkool én....verrukkelijke Beierse varkenshaas uit de oven.  Daarom speciaal voor jou, simpel & succesvol!

Varkenshaas op zijn Beiers

Twee dingen zijn belangrijk voordat je begint, als eerste, zorg ervoor dat je een goed stuk varkenshaas hebt, compleet met het vel! Dit is essentieel voor dit recept, want het vel moet een knapperig korstje krijgen om de zachtheid van het vlees perfect in evenwicht te brengen. Ten tweede is het het recept supersimpel, maar het kost veel tijd vooraf. Je hebt ten minste een uur nodig om de marinade in het vlees te laten trekken en daarna moet het vlees 3 uur sudderen in de oven op een lage oventemperatuur. Je kunt dan andere dingen doen, maar je dient het wel elk half uur te controleren.

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 varkenshaas met vel (400-600gram)
  • 1 ui 
  • 2-3 wortelen
  • 50 cl Löwenbräu Triumphator bier
  • 2 eetlepels honing 
  • 2 eetlepels olie
  • 20 cl groentebouillon 
  • paprikapoeder
  • gemalen komijn
  • zout en peper

Begin met het voorzichtig insnijden van de bovenhuid van de varkenshaas in een ruitpatroon, waarbij steeds 3 cm tussen elke lijn wordt gelaten. 

Meng het paprikapoeder, de komijn en peper met de olie. Als je vlees vooraf wilt marineren, moet je er nog geen zout bij doen. Bestrijk het vlees met het kruidenmengsel en leg het in een ovenschaal, met het vel met het kruidenpapje erop naar boven. Laat het vlees op kamertemperatuur minstens een uur rusten zodat de kruiden het varkensvlees verder op smaak kunnen brengen. 

Verwarm de oven een paar minuten voor op 150° Celsius, zet het vlees dan in de oven in een bodempje van 10 cl groentebouillon. Doe nu zout op het vlees. Bewaar de rest van de bouillon voor later. 

Na een uur in de oven giet je voorzichtig de rest van de groentebouillon met 50 cl Löwenbräu Triumphator bier over het vlees. De keuze van het bier is belangrijk. De moutige en kruidige smaken van deze Doppelbock en de karameltoetsen vullen de aroma's van het vlees aan tot een complete smaakervaring! 

Als je een ander donker bier wilt gebruiken, doe dat gerust, maar denk na over welke smaak dit bier heeft en of je dit vindt passen bij het vlees. Experimenteer gerust, maar niet op goed geluk of met een bier dat je nog ergens aantrof.

Gebruik het eerste uur van de kooktijd om de groenten voor te bereiden: snipper de ui, schil of schrap de wortelen en snijd ze in dikke plakken. Voeg na 1,5 uur koken de groenten toe aan het vlees en schik ze daar om heen in het vocht dat er zal zijn. Bedruip het geheel dan goed met datzelfde vocht. Als je dit gerecht met aardappelen wilt eten, kun je deze ook in de schaal erbij doen, zodat de aardappelen ook een heerlijk geroosterde smaak krijgen. 

Er is nog 1,5 uur overtijd nodig. Bedruip het gerecht om de 30 minuten met het vocht en vet dat uit de vlees en groenten komt.

Na 2,5 uur, dus een half uur voor het eind van de kooktijd, neem je enkele eetlepels vocht uit de ovenschaal. Meng dit met twee eetlepels honing. Bedek de bovenkant van het varkensvlees met dit mengsel. 

Na 3 uur sudderen in de oven is het tijd om je gerecht uit de oven te halen en het op te dienen. Snijd mooie plakken van je Beierse varkenshaas. Volgens de Beierse traditie serveer je dit met rode kool. Ook eten mensen het vlees in een broodje. 

Een topper tijdens het Oktoberfest, maar ook op zondagen of familiefeesten een gegarandeerd succes!

Mahlzeit! 

 

Meer weten over onze selectie Oktoberfest bieren?

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet van jouw getrouwheidsvoordelen, exclusieve aanbiedingen en om onze nieuwkomers te ontvangen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2021 InterDrinks SAS