
Irish Stew bereiden met GUINNESS!
Maak een typisch Iers gerecht met Guinness! Bijvoorbeeld op St Patrick’s Day, 17 maart, of misschien als je net terug bent van een vakantie in Ierland. Maar wij vinden dit zo lekker dat er geen aanleiding nodig is. Wij zouden het liefst elke dag Irish Stew eten gestoofd in Guinness !
De voorbereiding van dit Guinness-recept heeft niet veel tijd nodig maar het sudderen van het vlees heeft duurt wél voordat het gaar is. Reken op minstens een uur en als je twee uur de tijd hebt is het helemaal top. Begin dus ruim op tijd en als het vlees suddert in de pan kun je alvast een Iers biertje drinken!
Rundvlees koken in Guinness is heel eenvoudig. Gebruik een grote braadpan en een houten lepel om het mengen te vergemakkelijken. Reken ongeveer 20 minuten voor de voorbereiding en ten minste 1 à 2 uur voor het koken, afhankelijk van de malsheid van je vlees. Guinness bier is zo donker dat het bijna zwart is en daarom krijgt de jus van de Stew zo'n mooie diepbruine kleur en een vol aroma. Guinness is ook veel romiger dan de meeste bieren, dus perfect voor in de keuken om de lekkerste saus te maken.
Irish Stew met Guinness
Ingrediënten voor 4 personen:
800 g rundvlees (biefstuk of borststuk naar keuze)
50 cl runderbouillon (bouillonblokje in water)
80 g gerookte spekblokjes
40 g bloem
40 g boter
2 eetlepels olijfolie
1 fles Guinness Stout
2 aardappelen
1 ui
1 selderij
2 teentjes knoflook
2 wortels
Verse peterselie
zout en peper
Voorbereiding:
1.Was de groenten en snijd ze in kleine stukjes (wortelen, aardappelen, ui, selderij, knoflook). Snijd het rundvlees in grote stukken.
2.Doe de boter in een pan en bak de stukken rundvlees op een hoog vuur tot ze goudbruin zijn. Zet opzij en strooi de bloem erover.
3.Fruit de uisnippers een paar minuten in de olijfolie in de pan tot ze glazig zijn. Voeg dan de stukjes gerookt spek toe.
4.Wanneer de ui en spek goudbruin zijn, voeg je de stukken rundvlees toe met de bloem erover. Voeg de Guinness Stout toe en roer voorzichtig.
5.Voeg de groenten, aardappelen en de runderbouillon toe en breng op smaak met zout en peper. Laat minstens 1 uur met het deksel op de pan op een laag vuur pruttelen.
6.Houd de kooktijd in de gaten en verleng deze indien nodig (het kan tot 2,5 uur duren).
7.Voeg net voor het einde van de kooktijd de verse peterselie toe.
En dat is het, je eerste Ierse Guinness Beef Stew is klaar! Geniet van je Ierse stoofpot op St. Patrick's Day. En voor een passend gespreksonderwerp aan tafel, lees dit artikel over Guinnes!