03/11/20202 minuten leestijd

Kerstbier & Kerstgerechten

Bier- en spijscombinaties, je kunt er veel kanten mee op. Bier kan contrasteren, maar het kan ook aanvullend zijn of de smaak van het eten versterken en verdiepen. Dat zijn drie richtingen: contrasterend, aanvullend, versterkend. Waar kies jij voor? Bij HOPT selecteerden we een aantal bier-spijscombinaties met kerstbieren in de hoofdrol, ideaal voor tijdens de feestdagen.

Kerstbier, wat is dat eigenlijk?

Kerstbieren zijn karaktervol en vaak wat hoger in alcohol, maar de stijl is niet heel strak gedefinieerd. Brouwers hebben dus een behoorlijke vrijheid. Typisch voor veel kerstbieren zijn de kruidige toetsen. Je kunt uiteraard je eigen voorkeuren volgen bij het kiezen van het geschikte kerstbier. Het bier komt het best tot zijn recht in een bol glas. Schenk het niet te koud: een temperatuur tussen de 6 en 8 graden is goed. 

Kerstbieren combineren met kerstgerechten

Kerstbieren zijn uitgesproken bieren. Zet tegenover een kerstbier dus ook zeker een uitgesproken gerecht, anders gaat het bier te veel overheersen. Dat levert geen aantrekkelijke combinatie op.

Veel hangt af van het moment van serveren. Aan het begin van de kerstdis kies je best voor een licht kerstbier, dat goed smaakt bij een voorgerecht met kaas, toast of guacamole. Na een licht bier bouw je op naar zwaardere bieren, zodat alle aroma’s tot hun recht komen. Voor zware bieren kun je stevige gerechten op tafel zetten, zoals carpaccio, wild, stevig vlees of foie gras. Het spel met smaken en aroma’s kan beginnen!

Maar dat zijn algemene wenken. Bij welke gerechten past nu welk bier? We gaan hieronder wat meer in op de details.

Vis en schaaldieren 

Vis en schaaldieren kun je goed met bier combineren. Met name amberkleurige bieren doen het goed bij oesters, Sint-Jacobsschelpen en kreeft; deze bieren mogen ook best een beetje hoppig zijn. De zoute smaken van de zee houden goed stand, ook naast een hoppig bier. Een zoetje zorgt voor meer balans. Bij de kreeft drinkt HOPT dit jaar Delirium Christmas.

Wild en vlees

Wild en vlees combineert heerlijk met een bruin bier, waarin veel diepe moutsmaken aanwezig zijn. Door het contrast dat zo ontstaat ontdek je nieuwe aroma’s. HOPT koos dit jaar voor het kerstbier van Achouffe: Chouffe N’Ice de Noël.

Foie gras

Ganzenlever is uitgesproken vet en daardoor goed te combineren met een bier dat van zichzelf veel karakter en veel karamel heeft. Een droppige nasmaak vult de foie gras goed aan. HOPT koos dit jaar voor de Saint Feuillien de Noël.

Kerstbier bij het dessert

Om goed te passen bij een dessert moet een kerstbier, je raadt het al, zoet zijn. Karamel en rood fruit zijn aroma’s die goed samengaan met zoete nagerechten. Zo versterken bieren de smaakbeleving van het dessert. Desserts waar alcohol in zit hebben onze voorkeur, die passen het allerbeste. HOPT heeft een eigen recept voor heerlijk tiramisu-ijs, uiteraard met bier...

Ontdek ons tiramisu-ijs

 

We hopen dat onze ideeën bijdragen aan een geslaagde kerst, vol van smaak! Geniet van elkaar, geniet van bier en eten en geniet van wat nog komen gaat. We wensen je een heerlijke kerst!

Ontdek onze kerstbieren

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2022 InterDrinks SAS