1. Le Mag
  2. Eten
  3. Krakeling met bier
08/09/20203 minuten leestijd

Krakeling met bier

We zijn terug met opnieuw een 100% Oktoberfest recept- het bakken van Duitse bierkrakelingen! Je kent vast wel de kleine pretzels en zoute sticks, bij velen een geliefde als snack en een afwisseling van gewone chips. Maar ken je het zoute broodje, vele malen groter dan een pretzel? In het Duits heten ze Brezel of Brezen en ze worden massaal gegeten tijdens het Oktoberfest. In Nederland zijn ze meer bekend als zoute krakeling. Extra lekker als ze vers uit de oven komen, bovendien niet moeilijk om zelf te maken! Je hebt weinig ingrediënten nodig maar wel wat geduld omdat het deeg moet rijzen. 

Hier volgt het recept:

KRAKELINGEN MET BIER

De voorbereding en het rijzen duurt 1,5 uur en de baktijd is circa 15 minuten.

Ingrediënten voor 10 krakelingen: 

Het deeg:

  • 150 dl melk
  • Een half pakje gedroogde bakkersgist
  • 500 g bloem
  • Een flinke mespunt zout 
  • 40 g gesmolten boter
  • 1 theelepeltje suiker
  • 150 dl Spaten Oktoberfest bier (kamertemperatuur)

Om het deeg even in onder te dompelen:

  • 1 liter water
  • Een flinke snuf zout
  • 50 g natriumbicarbonaat (baksoda)

Het glazuur:

  • 1 ei, licht geklutst
  • 1 eetlepel water
  • Grof (zee)zout en eventueel sesamzaad

Werkwijze

1- Het maken van het deeg.

Dit is belangrijk dus neem hier rustig de tijd voor. Begin met het verwarmen van de melk tot het lauw is, circa 43°C. Doe de gist met twee lepels bloem, drie lepels warme melk en een theelepeltje suiker in een schaaltje, even doorroeren. Dek dit af en laat het op een warme plek circa 20 minuten rusten. Smelt de boter.

Voeg in een andere kom de rest van het bloem en maak een kuiltje in het midden. Giet hierin het gistmengsel en voeg de rest van de warme melk, gevolgd door de gesmolten boter en het Spaten Oktoberfest bier toe. Meng alles met een houten lepel. Voeg de rest van de bloem en een flinke snuf fijn zout toe en meng opnieuw tot een kleverig deeg. 

Kneed dit deeg tussen 5 en 8 minuten tot het zacht, elastisch en handelbaar is, maar vooral tot het niet meer aan je vingers kleeft! 

Vorm het deeg tot een bal in een licht geboterde kom en dek af met vershoudfolie. Zet de kom op een warme plaats en wacht een goed uur tot het deeg verdubbeld is. 

2- Het maken van de krakelingen

Zodra het krakelingdeeg gerezen is, zet je je vuist erin zodat je de lucht uit het deeg gaat en je het plat slaat. Leg het deeg op een met wat bloem bestoven oppervlak. Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken. 

Breng de liter water aan de kook in een grote pan en voeg zout en soda toe. Het water mag niet koken! Nu dompel je het krakelingdeeg 20 seconden in het hete water. Haal het deeg uit het water met een schuimspaan. 

Vorm het deeg nu tot krakelingen. Daartoe rol je het tot een “touw” van zo’n 15 cm lang. Leg je touw in een U-vorm en kruis de uiteinden en laat ze samenkomen bij de ronding van de U. Plaats tenslotte de krakeling op een bakplaat bekleed met bakpapier

Verwarm de oven op 210°C 

3- Het glazuren en bakken van de krakelingen

Klop in een kleine kom het ei los en voeg het water toe. Bestrijk je broodjes met het mengsel en bestrooi ze ten slotte met grof zout en sesamzaad. 

Zet ze 10 tot 15 minuten in de oven en haal ze eruit als ze goudbruin zijn. Vers en nog warm uit de oven zijn de "Brezen" op z'n best!

Mahlzeit! 

Dit is een geweldig recept voor heerlijke “Brezen” om te delen met je gasten! Bak er Weisswurst bij en drink er Oktoverfestbier bij dat je vindt op onze site. Mahlzeit! 

NB we kiezen bij dit recept voor Spaten Oktoberfestbier omdat de moutige en kruidige smaken van dit bier en de toetsen van hout, karamel en specerijen zorgen voor een rijk boeket in de mond in combinatie met de zachtheid van de krakeling. 

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet van jouw getrouwheidsvoordelen, exclusieve aanbiedingen en om onze nieuwkomers te ontvangen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2021 InterDrinks SAS