1. Le Mag
  2. Eten
  3. Welk bier past bij welke maaltijd?
04/08/20215 minuten leestijd

Welk bier past bij welke maaltijd?

Bier is een van de oudste dranken die er bestaan. Deze drank, die dateert uit de Mesopotamische tijd, stond zelfs al op tafel vóór wijn. Er is een veelheid aan biersmaken zodat je voor elk elk gerecht wel een bijpassend bier kunt vinden. Je hoeft alleen maar de regels van food pairing (of bier pairing) toe te passen. De kunst van het combineren van een gerecht met een bier bestaat uit een aantal vrij eenvoudige regels. De rest is kinderspel!

Welk bier bij welk gerecht?

Wij zijn bierexperts en we doen ons uiterste best om je deelgenoot te maken van de passie die ons al 14 jaar lang drijft. Omdat bier nog beter smaakt als je er een passende maaltijd bij eet, geven je graag onze tips daarvoor! Ga daarmee aan de slag en probeer daarna elke combinatie uit waar je zin in hebt!

1- Waarom zou je een bier afstemmen op een gerecht ?

Bier afstemmen op de smaken van een gerecht en andersom lijkt misschien teveel culinaire moeite, maar als je eten en drinken goed bij elkaar passen is, krijg je een totaal andere smaakbeleving. in de wereld van de wijn is dit allang bekend en veel mensen weten wel dat een witte wijn bijvoorbeeld beter smaakt bij vis dan een sterke rode wijn.

Maar wist je dat in sommige delen van de wereld bier al eeuwenlang met bepaald voedsel wordt gecombineerd, al lang voordat wijn zelfs maar bestond? In sommige Scandinavische en Europese landen is bier ook nog eens gemakkelijker verkrijgbaar dan wijn en wordt het veel meer gedronken. Daarom brouwen veel Engels een Duitse brouwers inmiddels hun bieren met meer flexibiliteit om ze te laten aansluiten bij de traditionele gerechten van bepaalde streken.

Dankzij de talrijke bierstijlen en smaken zijn er nu vele combinaties mogelijk. Zo kan een bier diepte geven aan een visgerecht of een fruitige noot toevoegen aan een chocoladetaart, eigenlijk alsof je verse frambozen bij de taart zou serveren. Omgekeerd kan een heel bittere IPA makkelijker drinken als je er een pizza met veel kaas bij eet. Eigenlijk is alles mogelijk. 

De wereld van het bier biedt een breder scala aan smaken dan wijn. Bieren kunnen zuur, bitter, zoet, zuur, zout en nog veel meer zijn. Het ABV gehalte kan zo laag zijn als 0,0% terwijl er een hele reeks zware bieren bestaat van 10% en meer. Misschien leuk om te weten dat Brewmeister Snake Venom een ABV heeft van maar liefst 67%! We hebben echter steeds meer bieren met weinig alcohol op onze site, maar vol van smaak!  En tenslotte wordt een zuiver bier gebrouwen met 4 hoofdingrediënten (water, hop, gist en mout), waardoor een breed spectrum van extra smaken en variaties kan worden verwerkt.

2- Enkele richtlijnen

Veel mensen, die vaak wel gewend zijn wijn met spijs te combineren, beoordelen bier naar de kleur. Soms werkt dat, maar dit is bij bier niet het beste uitgangspunt. Bij bier kijk je naar smaak en stijl. Lees het etiket en het alcoholgehalte, waardoor je een eerste idee krijgt van het bier. Globaalweg zijn dit de basisregels:

Algemeen gesproken mag je stellen dat bij voorgerechten met salade  een pilsbier, witbier of saison uitermate geschikt is. Bij krachtige vleesgerechten of gerechten met een milde zoete smaak is een donker abdijbier ideaal. Bij visgerechten hoort een fris of lichtzurig bier: witbier, blond abdijbier, tripel of geuze bijvoorbeeld, en bij stoofgerechten eerder een mild donker bier. Als je twijfelt: pils en blond abdijbier passen zowel bij vis als bij vlees.

Wat is zijn de smaken van je gerecht?

Bekijk ook het eten. Wat zijn de overheersende smaken? Welke kruiden zijn gebruikt, is het geroosterd, gebakken of gekookt?  Zodra je dit in beeld hebt, kun je gaan kijken naar het bier. Nu komt je eigen smaak om de hoek kijken. Houd je van bitter? Dan wil je graag de bitterheid van je bier versterken. Fans van ander bier zullen juist graag de bittergeid afzwakken. 

Wat is de intensiteit van je maaltijd en van het bier?

De tweede te volgen regel is respect voor intensiteit! Of het nu om het bier of het gerecht gaat, de intensiteit moet gerespecteerd worden. Hoe "zwaar" of "intens" is het eten en het bier? Stem dit op elkaar af. Een zware Barley Wine combineert bv niet met sla. Je zou de salade niet eens proeven doordat het intense bier al je smaakpapillen in beslag neemt. Hetzelfde geldt voor een lichte Pils bij een rijke cheescake, vet varkensvlees of een machtig chocoladetoetje. Dit soort eten vraagt om een krachtiger bier. De intensiteit van het bier wordt bepaald aan de hand van het alcoholgehalte, de smaken en de complexiteit. Een hoog alcoholgehalte zal een intenser smaakprofiel hebben dan een bier met een lager alcoholgehalte. De dominante smaken in de proeverij moeten in harmonie zijn. Als een gerecht bijvoorbeeld pittig en scherp is, is de beste keuze een bier met een gematigde bitterheid of een zoeter bier om het hete mondgevoel wat tegen te gaan. Als het bier de smaak van het gerecht niet wegdrukt of omgekeerd zit je goed. Met die regel in het achterhoofd kan je naar hartenlust beginnen te experimenteren met je favoriete bieren en maaltijden. Succes!

Keuze van het bierglas

Tot slot nog een tip over het glas waarin je het bier serveert (dit staat dus los van het gerecht waar je voor kiest): Elke bierstijl heeft zijn eigen glas, waarin de smaak en het aroma van het bier het best tot zijn recht komt. Een fluitglas zal bijvoorbeeld geschikter zijn voor een sterk bruisend bier, waar het koolzuurgas een maximum aan belletjes veroorzaakt. Dan gaat het vaak obver een Pils of Witbier. Een kelkglas is geschikter voor een zwaarder bier zoals een Doppelbock of Imperial Stout, waarin de bubbels sneller verdwijnen.  Wat de temperatuur betreft, worden de meeste bieren gedronken bij een temperatuur tussen 3° en 8°C. Zet een Lager, Pils of fruitige bieren zo koud mogelijk, maar serveer een Stout of Porter op circa 12°c. Tot slot: kantel het glas bij het inschenken en zet het dan bij het serveren recht tot je een mooie schuimkraag krijgt

Cheers!

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet van jouw getrouwheidsvoordelen, exclusieve aanbiedingen en om onze nieuwkomers te ontvangen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2021 InterDrinks SAS