1. Le Mag
  2. Reizen
  3. Belgische bieren in de wereld
16/09/20216 minuten leestijd

Belgische bieren in de wereld

Belgisch bier is lokaal en tegelijk wereldberoemd. Lees hier meer over hoe Belgische bieren de wereld veroverden en over hoezeer ze in andere bierculturen gewaardeerd worden. Belgisch bier is een boeiend exportproduct. Ieder uniek Belgisch bier draagt op zijn manier bij aan de goede reputatie van Belgisch bier in het algemeen. Stemt deze inleiding al dorstig? Bij HOPT vind je een reusachtig assortiment Belgische bieren! 

Belgisch bier: lokaal mondiaal 

Belgische bieren zijn zeer lokaal, een bier dat je in de ene stad in elk café vindt, zal twintig kilometer verder al lastiger te vinden zijn. Als voorbeeld kan Gouden Carolus dienen. In Mechelen heeft ieder zichzelf respecterend café de bieren van deze Mechelse brouwerij op de kaart staan, en dan niet alleen de Classic en de Tripel, maar bijvoorbeeld ook de Hopsinjoor en het lichte stadsbier Maneblusser. Een kort treinritje verder is het beeld in Leuven, Antwerpen, Brussel en Aalst echter totaal anders. Zeker, ook hier kan men bij gelegenheid het Mechelse bier zeer waarderen, maar eerst en vooral zijn het toch de bieren uit de eigen streek die er gewaardeerd worden. Zo kun je lange bierreizen door België maken en steeds nieuwe bieren blijven tegenkomen. 

Hiermee in tegenspraak lijkt het internationale succes van de Belgische bieren. Belgen valt het al op als ze in Nederland of Frankrijk op vakantie gaan: bieren die in België zelf lokaal zijn, worden in de buurlanden schijnbaar overal verkocht. En het is tegelijk niet zo dat de Nederlanders zelf geen bier hebben, dat cliché is wel achterhaald: de Nederlanders drinken hun lokale speciaalbieren met trots en met smaak. Maar de Belgische bieren blijven er toch onverminderd populair, omdat ze iets unieks toevoegen. Iets „Belgisch”, maar wat is dat dan?

Die vraag blijft zich opdringen. Niet enkel in de buurlanden van België, over heel de wereld zelfs heeft Belgisch bier een uitzonderlijk goede reputatie. Waar de Belg ook heengaat, hij keert fier van zijn reizen terug, want Belgisch bier, dat wordt duidelijk overal hoog gewaardeerd. Hoe kan dat toch? 

Duvel bier

Belgisch bier & internationale waardering 

Het gaat te ver om te zeggen dat buitenlanders Belgisch bier nog meer waarderen dan de Belgen zelf, maar het is wel zo dat de Belgen door observaties van buitenlanders anders naar hun eigen biercultuur zijn gaan kijken. Het lokale is nog altijd belangrijk, wie in Roeselare woont drinkt z’n Rodenbach en wie in Brussel woont weet wat zijn favoriete geuze is – maar door de internationale blik is de Belg zich wel meer bewust geworden van het unieke karakter van de Belgische biercultuur. Wat in België vanzelfsprekend lijkt, is dat ergens anders niet! De Belgische biercultuur is speciaal en verdient ook speciale aandacht. 

Een belangrijke naam in dit verhaal is die van Michael Jackson. Bierliefhebbers denken bij het horen van die naam niet alleen aan de „King of Pop”, ze denken zeker ook aan de „King of Beer”, de Britse journalist en bierproever die vele boeken over bier en biergeschiedenis schreef. In 2007 overleed hij, na een leven vol smaak. Belgisch bier had zijn bijzondere interesse, omdat hij in België smaken en brouwtradities aantrof waarvan hij wist dat ze elders allang verloren waren gegaan. Meer dan dat: België was bijzonder door de Belgische gisten en de verscheidenheid aan culinaire opvattingen die er samen kwamen. Hij moedigde de Belgen aan om die rijkdom te koesteren en zelfs te beschermen, opdat in België niet ook, alsnog, de kaalslag plaats zou vinden die elders plaats vond.

In België wordt het Belgische bier inmiddels zelfs beschermd als cultureel erfgoed. Belgische bierliefhebbers weten elkaar en de buitenlandse liefhebbers te vinden in speciale biercafés waar soms wel honderden streekbieren op de kaart staan. Een nieuwe generatie hobbybrouwers verlegt de grenzen en geeft de Belgische biercultuur nieuwe impulsen. Al deze bierliefhebbers vinden elkaar ook bij HOPT, de online winkel voor bier en brouwbenodigdheden.

Belgische biercultuur bij HOPT

HOPT is internationaal. Bij ons winkelen bierliefhebbers uit verschillende Europese landen, terwijl Belgische bierliefhebbers bij ons bieren uit heel de wereld bestellen om ze te vergelijken met de klassiekers uit eigen land. HOPT viert de verscheidenheid en we nodigen jou uit, om de rijkdom aan Belgisch bier met ons mee te vieren. Bestel, proef, geniet! Er is een wereld van Belgisch bier te ontdekken.

Belgische bieren proeverijen 

Proeven van Belgisch bier, dat is niet moeilijk, maar een complete proeverij van Belgische bieren samenstellen, waarbij je samen met je vrienden de vele nuances van Belgisch bier verkent, dat is nog niet zo eenvoudig. In dit artikel geven we je graag wat adviezen, zodat jouw Belgische-bieren-proeverij een succes wordt. Geniet van Belgisch bier met de online bierwinkel HOPT!

Belgisch bier: van licht naar zwaar

Straffe bieren, België staat er om bekend. Alcoholpercentages van 8% of hoger zijn in België heel normaal, waar in andere landen de focus toch wat meer op lichte bieren ligt. Voor wie een proeverij van Belgische bieren wil samenstellen zijn deze alcoholpercentages wel een uitnodiging. Een proeverij met zes bieren van 10% is niet alleen een slecht idee door de kater die je er mogelijks door oploopt, het is vooral ook een slecht idee omdat je van die laatste bieren niet heel veel meer gaat proeven. Voor een proeverij moet je dus zeker ook kijken naar lichtere bieren, om af te kunnen sluiten met het zwaardere geschut. 

Bij HOPT adviseren we vaak om met een licht maar bruisend biertje te beginnen. Een fris bittertje opent de smaakpapillen. Een bier waar je aan zou kunnen denken is de Taras Boulba van Brasserie de la Senne uit Brussel. Toch kan hop ook gaan overheersen. Een wat zachter licht bier, zoals de Grisette Blonde of de Maneblusser, is ook zeer geschikt als openingsbier. Daarna zul je willen opbouwen naar zwaardere bieren, om te eindigen met een krachtig dessert als Chimay Blauw, Sint Bernardus 12 of zelfs een Gulden Draak Imperial Stout.

Chimay Blauw bier

Belgische Bierproeverij: thema’s 

Hoewel bier heerlijk is, drink je er toch beter niet te veel van. Voor een Belgische bierproeverij zou je aan een aantal van zes bieren kunnen denken, eventueel uitgeschonken in proefglaasjes, zodat je niet van ieder bier een vol glas hoeft te nuttigen. Te veel alcohol zorgt er immers voor dat je niet zo goed meer proeft en dat is zonde. Voor het proeven is het verder interessant om een beetje te kunnen vergelijken. Kies dus voor bieren die iets gemeen hebben met elkaar, voor bieren die met elkaar in verband staan. Thema’s geven je proeverij meer diepgang.

Belgisch bier is oneindig verscheiden, er zijn dus met gemak tientallen mogelijke thema’s te bedenken. We zullen ze niet allemaal voor je oplijsten. Enkele interessante benaderingen van de smaakrijkdom van Belgisch bier: bieren gebrouwen met tarwe, van lambiek en witbier tot Tripel Karmeliet en Rochefort 8; Belgische bieren met hop, zoals de Gouden Caraolus Hopsinjoor, Chouffe Houblon, De Ranke XX Bitter en Viven Imperial IPA; bieren met wild gist, zoals de Brusselse bieren en Orval, maar ook de Straffe Hendrik Wild. Hoe meer je van Belgisch bier te weten komt, hoe meer thema’s je zult bedenken! 

Tripel Karmeliet Bier

Belgisch bier is uitgesproken lokaal, de Belgische biercultuur verschilt van streek tot streek. Je kunt streken ook als thema van je proeverij van Belgisch bier gebruiken. Een proeverij met enkel Henegouwse bieren, of een proeverij met bieren uit de Ardennen? Een bierig wedstrijdje tussen Vlaanderen en Wallonië? De boeiende strijd tussen traditionele Brusselse geuzes en de krachtige IPA’s van nieuwe brouwers uit het Brusselse? Een proeverij van Vlaamse provinciehoofdsteden? Het kan allemaal, de Belgische biercultuur is er rijk genoeg voor.

Proeverij Belgische bieren met HOPT 

In de online bierwinkel van HOPT kun je je favoriete Belgische bieren eenvoudig opzoeken en bestellen. Daarnaast kun je ook door onze bierkenners samengestelde bierpakketten bestellen, die een ideaal beginpunt van jouw proeverij van Belgische bieren vormen. We laten je graag wat nieuws proeven, we laten je even graag proeven wat je al jaren heerlijk vindt. Bekijk ons assortiment en vertel ons wat je drinken wilt!

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet van jouw getrouwheidsvoordelen, exclusieve aanbiedingen en om onze nieuwkomers te ontvangen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2021 InterDrinks SAS